RESTAURACJA GRAND SIGNATURE

Miejsce sygnowane przez słynnych pisarzy, noblistów, malarzy, goszczące w swoich murach znane postaci świata nauki, kultury i sztuki. świadek wielu historycznych wydarzeń
Restauracja GRAND SIGNATURE jest jedynym miejscem w Krakowie, które może poszczycić się tak długą i bogatą historią.
Otwarta w 2-giej połowie XIX w. zasłynęła wyśmienitą kuchnią cenioną przez arystokrację i ziemiaństwo licznie zjeżdżające do hotelu, jak również elitę intelektualną Krakowa. Wśród jej miłośników znaleźli się między innymi światowej sławy pisarze: Henryk Sienkiewicz, Władysław Reymont, Stefan Żeromski czy Joseph Conrad.
Restauracja Grand stała się też ”bohaterem medialnym”, najpierw w roku 1936 opisanym przez byłego kelnera publikującego pod pseudonimem Henryk Worcell w powieści „Zaklęte Rewiry”, a następnie w roku 1975 sfilmowanym przez Janusza Majewskiego w dramacie obyczajowym pod tym samym tytułem z Markiem Kondratem w roli głównej.
Dzisiejsza kuchnia Grand Signature nawiązuje do bogatej tradycji tego miejsca poprzez wykorzystanie starych receptur, jak choćby w przypadku podawanej od ponad 100 lat maczanki po krakowsku czy galicyjskiego śledzika w trzech odsłonach. Szef kuchni inspiracji tych nie traktuje jednak zbyt dosłownie, tworząc raczej nowoczesne kompozycje, bazujące na lokalnych produktach i współczesnych trendach żywieniowych.
W karcie znajdą więc Państwo zarówno wyśmienite staropolskie pierogi z kaczką, nogę kaczą z pieca z sosem żurawinowym, jak i bezglutenowe, wegetariańskie ragout warzywne z kaszą jaglaną, czy tatara z pieczonego buraka z kruszonym kozim serem.
Za wysiłki w zaspokajaniu najbardziej wyszukanych smaków swoich Gości Restauracja Grand od lat jest nagradzana najwyższym wyróżnieniem i rekomendacją w Przewodniku Michelin.

Menu

  • GRAND HOTEL KRAKÓW
  • GRAND HOTEL KRAKÓW